Zoeken
  • bernardgoovaerts

Een historische foto

Ook als kind was ik luchtvaartfanaat. Het was dan ook een feest als we bij mooi weer een middagje langs een start- en landingsbaan van Schiphol gingen kijken naar passerende vliegtuigen. Hier liet ik me imponeren door de vaak enorme toestellen, die met donderend geweld opstegen, dan wel met even zo donderend geweld afremden na de landing. In dat laatste geval was het een prachtig gezicht als een vliegtuig landde op een baan die nog nat was van de regen van de dag ervoor. Als bij het remmen de straalrichting van de motoren werd omgekeerd ontstond er een mist van fijne druppels water, die uit de plassen op de baan omhoog werden geblazen. Het hele idee om aan de poort van de rest van de wereld te staan intrigeerde mij, hoewel ik dat toen niet goed kon uitleggen. De mogelijkheid te gaan naar verre oorden in zo´n vliegtuig gaf een gevoel van onbegrensde mogelijkheden. Meestal stonden we op een parkeerplaats in het kleine plaatsje Rozenburg, waar men goed zicht had op de start- en landingsbaan 06/24. Sinds de aanslagen van 9/11 kan dat om veiligheidsredenen niet meer, maar destijds stond het hier vol met dagjesmensen en excentrieke spotters met peperdure telelenzen, die uit hun buik leken te groeien. Ik rekende mezelf niet tot deze laatste groep, want het ging mij niet om registratienummers, maar puur om de aanblik van die vliegende gevaartes en het bijbehorende bulderen van de straalmotoren. Er stond ook niet ver van deze parkeerplaats altijd een politiebusje, dat opviel door de plek waar hij stond, een onlogische plek. Ik vroeg bij het zoveelste bezoek aan Schiphol wat dat busje daar toch steeds deed. Mijn vader wees in de richting van het vliegveld, naar een plek recht tegenover het politiebusje. Daar was de laad- en losplaats van vrachtgoederen, die van en naar Israël werden vervoerd door de luchtvaartmaatschappij El Al. Hij legde uit, dat er in de regio rond Israël spanningen waren, een soort oorlog. Alles wat buiten Israël met Israël te maken had liep serieus gevaar. Daarom werd die laad- en losplaats dag en nacht in de gaten gehouden.


Op één van de middagen langs een startbaan stond een vrachtvliegtuig van El Al klaar om op te stijgen. Het gas ging vol open en langzaam kwam de Boeing 747-200 in beweging. Het duurde even voordat het neuswiel het contact met het asfalt verbrak, dus er moest wel veel lading aan boord zijn. Het had geregend, dus de straalmotoren bliezen het water van de baan toen het toestel kantelde. Mijn vader maakte hiervan een foto.


Foto: eigen archief

Enige tijd geleden vond ik deze in 1981 gemaakte foto terug. Zoals ik hierboven al vermeldde hield ik nooit registratienummers bij. Om één of andere reden was ik wel benieuwd of dit oude toestel mogelijk nog bestond. Ik zoomde in op het registratienummer en zag “4X-AXG” staan, een nummer dat me vreemd genoeg ergens bekend voorkwam en ik zou weldra ontdekken waarom.


Foto: eigen archief

Verbijstering volgde toen ik op internet zag welk toestel dit was: het zou zich 11 jaar nadat deze foto op een ontspannen middag langs de startbaan werd gemaakt, in twee flats in de Bijlmer boren nadat er twee motoren van de vleugel waren afgebroken.

33 keer bekeken0 reacties